Schinus terebinthifolius pieprzowiec brazylijski

Cena: Cena Specjalna 27 zł

Pieprzowiec brazylisjki (schinus terebinhifolius) przedmiotem ogłoszenia są sadzonki o długości pędu 35-50cm. pochodzi z subtropikalnych i tropikalnych rejonów ameryki południowej (południowo-wschodnia brazylia, północna argentyna i paragwaj). rozłożyste drzewo osiągające wysokość od 7 do 10 metrów. w uprawie pojemnikowej do 2m. owoce to małe, kuliste, czerwone lub różowe pestkowce. najczęściej sprzedawane są w formie wysuszonej lub marynowane w solance, wówczas ich kolor ma odcień zielony. nazwa christmasberry wiąże się z wykorzystywaniem gałązek, licznie oklejonych czerwonymi i różowymi owocami, jako dekoracji bożonarodzeniowej. można używać także liści które są nieco łagodniejsze w smaku.

W uprawie łatwy, lubi mieć dużo słońca ewentualnie półcień. gdy ma sucho w doniczce z łatwością wytrzymuje długotrwałe spadki temperatury do - 8 st, choć długie mrozy uszkadzają liście i młodsze pędy. jest to działkowa lub domowa alternatywa dla uprawy bardziej wymagającego wymagającego pieprzu czarnego.

Owoce mają kruchą zewnętrzną skórkę, delikatną jak pergamin i drobną pestkę wewnątrz. są delikatne i dlatego powinny być jak najszybciej przetworzone: wysuszone lub zalane solanką bądź octem. w smaku są delikatniejsze, lekko ostre, lekko słodkie, a zapach bardziej aromatyczny, delikatniejszy niż w pieprzu czarnym.

Pieprz brazylijski jest bogatym źródłem białka, tłuszczu, błonnika i minerałów, głównie wapnia, żelaza, magnezu, witaminy c i trochę kapsaicyny, związku odpowiedzialnego za ostry, piekący smak. w medycynie owoce wykorzystywane są jako środek przeciwbakteryjny, przeciwzapalny, moczopędny, dezynfekujący i przeczyszczający. pieprz czerwony pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwia trawienia. kapsaicyna wykorzystywana jest jako środek znieczulający ból w stawach i mięśniach, najczęściej zewnętrznie w postaci maści i kremów.

Pieprz czerwony jest przyprawą wykorzystywaną do potraw słonych i słodkich. podobnie jak pieprz czarny doskonale pasuje do wszelkich mięs: smażonych, gotowanych, pieczonych. ożywia smak zup, kremów warzywnych i marynat. dodany do surówek i sałatek poprawia ich smak, wydobywając w pełni ich aromat. podnosi smak dań warzywnych, potraw z jajek i serów. idealnie pasuje do ryb, krewetek, krabów i małży. świeżo zmielony pieprz dodany do sosów zimnych lub ciepłych podnosi ich smak sprawiając, że stają się bardziej wyraziste. pieprz czerwony dodaje się do fondue, potrawy przygotowanej z gorącego sera i białego wina, oraz do fondue na słodko, przygotowanej z roztopionej czekolady i startej skórki z pomarańczy.

Nazwa "pieprz czerwony" często używana jest potocznie określając kilka innych przypraw m.in.: jako określenie pieprzu kajeńskiego, przyprawy otrzymywanej z papryki cayenne, jako określenie dojrzałej formy owoców pieprzu czarnego oraz pieprzu gwinejskiego, pochodzącego z afryki, który również z pieprzem czarnym nie ma nic wspólnego

Zapraszam na pozostałe ogłoszenia. jeden koszt wysyłki pobraniowej = 19zł bez względu na ilość roślin w paczce:

 

 

brak informacji